Антивіруси, фаєрволи і всі-всі-всі

«Справжня комп'ютерна безпека починається з перерубаних проводів зв'язку із зовнішнім світом, закочування комп'ютера в бетон і відправки його на орбіту. Все інше — напівзаходи» (Lurkmore)

Ідеального безкоштовного антивіруса не існує, як і ідеального платного. Все суб'єктивно, як в особистих уподобаннях версій Windows. Завдання цього матеріалу – допомогти вам вибрати підходящий антивірус, встановити і забути про нього.


Зараз дуже багато класних безкоштовних рішень, які допоможуть вам не перевстановлювати систему кожен місяць і спокійно працювати без глюків і гальм. Нехай в характеристиках антивірусів копаються фахівці, у вашому житті є важливіші речі.


Навіщо потрібен антивірус?


Більшість вірусів пишуться з метою отримати ваші персональні дані, приватну інформацію, вивести з ладу обладнання або сайт конкурента, або розсилати спам. Або ж знайти нові лазівки в антивірусах і системах захисту і пограти на нервах користувачів.


Антивірус позбавляє вас від наслідків невмілого серфінгу в мережі. А також від рекламних банерів, злому персональних даних, викрадення даних електронних карт і самознищення системи і комп'ютера в цілому. Сучасний інтернет – як мінне поле, тому не забувайте про безпеку. Хороший антивірус захистить вас від випадкових «подарунків долі». А ви утримайтеся від клацання на все, що рухається.


Різниця між платними і безкоштовними версіями антивірусів


За останні кілька років вийшло покоління безкоштовних антивірусів, з безпеки і функціоналу майже не поступаються топовим платним версіями. Антивірус для домашніх ПК стає безкоштовним, і це добре.


Безкоштовні антивіруси у виявленні вірусів нітрохи не гірше платних.

У більшості компаній безкоштовний продукт – це той же платний з урізаними можливостями, що НЕ впливають на безпеку. Качайте безкоштовну версію, спіть спокійно. Якщо вам потрібні додаткові функції, беріть платну версію. І пам'ятайте, платні версії приносять гроші компаніям, безкоштовні не приносять. Якісний продукт коштує грошей.

На які антивіруси звернемо увагу сьогодні?

Я вибрав кілька безкоштовних і умовно-безкоштовних антивірусів, гідних уваги. Вибір абсолютно суб'єктивний – я вивчив з десяток рейтингів і досліджень 2015 року і взяв кілька переможців.

1. Bitdefender Internet Security 2015.

Самим жирним плюсом у підтримку цього антивірусу є факт, що BitDefender постачає свій движок великій кількості платних і безкоштовних продуктів. Bitdefender довгий час було майже беззаперечним лідером у всіх тестах і рейтингах, зараз стабільно коливається в межах першої трійки. Із додаткових інструментів – захист платежів, батьківський контроль, «пісочниця», анти-злодій для мобільних пристроїв, і навіть спеціальний paranoid mode для параноїків.

Словничок користувача: «Пісочниця» – функція автоматичного запуску підозрілих програм в повністю ізольованому середовищі.

З мінусів – відсутність російськомовного інтерфейсу. В іншому, зручний і класний антивірус. Якщо з англійською все гаразд, ось вам невеликий подарунок. Можливість отримати ліцензійну версію на 6 місяців. Це акція самої компанії, тому переходите і користуйтеся.


2. Антивірус Касперського – великий і жахливий.

Досі існує стереотип, що Касперський «гальмує систему покруче будь-яких вірусів. Окупує все вільне місце на жорсткому диску залишається один аки Горець». Незважаючи на стійкі стереотипи, показує одні з найкращих результатів на всіх антивірусних тестах 2015 року, не садить продуктивність і прекрасно розбирається з вірусами-супостатами. Повне комплексне рішення: антивірус, брандмауер і все-все-все.

Словничок користувача: Firewall (він же, брандмауер). Частіше за все, брандмауер є частиною антивірусної програми. Він є у всіх платних версіях, і в деяких безкоштовних версіях антивірусного ПО.


Firewall призначений для захисту домашніх ПК від мережевих погроз та заражень. Захищає від атак хакерів і витоку даних. Блокує віруси або неідентифіковані, перш ніж їх пізнає антивірус. Попереджає про підозрілу діяльність програм або спробі зміни порядку доступу в мережу.


Якщо ви використовуєте безкоштовний антивірус, з яким не йде в комплекті брандмауер, встановіть PrivateFirewall l 7.0.30.3 FREE. Гарна тваринка.

Дистрибутив Касперського поширюється платно, але є безкоштовна пробна версія на 30 днів. По закінченню періоду можна видалити і спробувати інший, або оплатити річну підписку, якщо проникне. Качати тут: http://www.kaspersky.ru/

3. 360 Total Security – маленький, та молодецький китаєць

Безкоштовний китайський антивірус, який стабільно тримається в топах різноманітних антивірусних рейтингів. Простий і зручний інтерфейс, набір інструментів для чищення комп'ютера, кілька технологій захисту (движки Symantec і Mcafee). Системні вимоги маленькі, функціонує справно, допомагає очищати ваш комп'ютер від системного сміття аки Валл-в. З 2013 року доступний в російськомовній комплектації.

Завантажити тут: http://www.360totalsecurity.com/ru/




4. Avast – ще один популярний і ефективний антивірус.


Мою увагу привернув своєю програмою «розвитку свідомості у користувача». Антивірус розповсюджується безкоштовно перші 30 днів («базова версія»), потім просить реєстрації. Зареєструвавшись, ви отримуєте безкоштовний доступ ще на рік. Через рік програма знову попросить перереєструватися і знову подарує вам рік користування.


Фішка в тому, що при кожній перереєстрації вам ненав'язливо пропонувати платну версію програми. Ненав'язливо, правда! Такі милі та позитивні.


А взагалі, класна захист і зручний функціонал. Тому і потрапив у наш душевний огляд.Щоб скачати Avast, перейдіть по посиланню. Завантаження розпочнеться автоматично.


Серед інших лідерів всіляких рейтингів – програмне забезпечення Symantec, Panda,Symantec, AVG. Антивіруси цих компаній також показують відмінні результати у більшості тестів.


Порада для новачків: Якщо у вас немає антивірусу, або поточний вас не влаштовує – встановлюйте 360 або BitDefender Total Security на півроку. Якщо ви – консерватор, беріть Касперський. А якщо ви «в темі», то не мені вам радити. Ви і самі все знаєте.

P. S. І пам'ятайте, навіть самі топові антивіруси не гарантують вам 100% захист і відсутність шкідливих програм на комп'ютері. Кожен раз, коли ви відключаєте антивірус, щоб встановити неліцензійне ПЗ, ще один добрий хакер переходить на темну сторону.


Користуйтеся ліцензійним ПЗ, читайте Мультитест, підбирайте інтернет за вашим адресою, і нехай прибуде з вами Сила.

Автор: Олександр Бесєдін
© «MULTITEST.ME», при повному або частковому копіюванні матеріалу посилання на першоджерело обов'язкове.

Читайте також: