Частина 2 – Ще 6 міфів успішного стартапу

22.06.2015


1. Керівник повинен знати відповіді на всі питання

Замість цього потрібно вміти ставити правильні питання, щоб люди самостійно орієнтувалися в ситуації і могли оцінити можливі наслідки. Питання є кращим інструментом ефективного керівництва. Якщо керівник просто дає завдання – це сприймається працівником як зовнішній вплив. А якщо працівник самостійно знаходить відповідь на поставлене запитання, і сам (нехай навіть з підказками) формулює собі завдання – його продуктивність істотно зростає.

2. Не можна складати всі яйця в одну корзину

У книзі «Від хорошого до великого», наводиться цікава аналогія з тваринним світом. Компанії, що домоглися видатних результатів, схожі на їжаків – простакуватих, неповоротких істот, які знають щось дуже важливе і дотримуються цього. Компанії, які мали аналогічні стартові умови, але не змогли добитися значних результатів, більше схожі на лис – спритних і хитрих, які знають дуже багато різного, але непослідовні. Лисиці прагнуть до декільком цілям одночасно і бачать світ у всій його складності. Вони «розкидаються», намагаючись домогтися відразу багато, їх мислення не об'єднано концепцією або баченням. «Їжаки», зі свого боку, спрощують світ, зводячи його до простої, інколи навіть примітивною, «їжаку зрозумілою» ідеї, принципу або концепції, яка зв'язує все воєдино, організовує і спрямовує їх дії. З'ясовується, що у кожної такої компанії була своя «концепція їжака» - розуміння відповідей на три найважливіших питання:

В чому ви дійсно можете бути краще за всіх у світі?

В чому полягає ваш ключовий економічний показник?

Що ви особливо любите робити?

Безумовно, «концепція їжака» та «ключова компетенція» - це не одне і те ж. Ви можете бути некомпетентні в чомусь, але не завжди маєте шанс стати в цьому найкращим у світі. На жаль, наш «Мультитест» поки не володіє всіма компонентами «концепції їжака»: сервіс працює правильно, але з ключовим показником нашої економічної моделі нам ще належить розібратися.

3. Бюрократія - основа дисципліни

Завдання бюрократії – компенсувати брак компетентності і дисципліни. Більшість компаній створюють свої бюрократичні порядки, щоб управляти невеликим відсотком «неправильних» людей (що, в свою чергу, змушує кращих фахівців йти).

Наші нові співробітники зазвичай дивуються тієї відкритості, яку ми їм забезпечуємо. Але така відкритість має також зворотній бік - підвищену відповідальність. І це саме те, що приваблює найбільш здібних та дисциплінованих.

4. Технології є найважливішою конкурентною перевагою

Цей міф найбільш цікавий і парадоксальний для стартапів. Технології як такі самі по собі не стали ні причиною вибухового зростання успішних компаній, ні приводом для занепаду інших. Просто компанії, що домоглися видатних результатів, інакше ставляться до питання впровадження нових технологій. Вони не дотримуються технологічної моді і не намагаються наздогнати за поїздом. І в той же час саме вони найчастіше стають піонерами у впровадженні окремих, ретельно обраних технологій, які повністю відповідають їх «концепції їжака».

5. Для досягнення видатних результатів треба запустити відповідну програму

У компаній, що домоглися видатних результатів, не було назв для програм трансформації або урочистого запуску. Не було вирішального заходи, суперпрограм, вбивчою новації, самотнього прориву або чудесного моменту. Такі компанії найкраще характеризуються одним словом – послідовність. Це ефект маховика – величезна сила полягає в самому процесі послідовних поліпшень. Коли штовхаєш гігантський маховик, необхідно затратити величезні сили, щоб зрушити його з місця. Надалі для його розгону потрібно довго і наполегливо штовхати в одному напрямку, і лише потім наступає момент, коли накопичена енергія почне працювати на вас. При цьому люди завжди хочуть бути у розкручується маховика, працювати в команді переможців, належати до сильної культури.

6. Для досягнення видатних результатів потрібна певна система цінностей

Правильної» системи цінностей не існує. Неважливо, на які цінності ви орієнтуєтеся, завжди знайдеться успішна компанія, яка спирається на абсолютно протилежні принципи. Суть не в тому, яка у вас система цінностей, а в тому, чи є вона взагалі – чи знаєте ви її будуєте свою діяльність у відповідності з нею, чи зберігаєте її з плином часу.

Читати першу частину колонки тут.

Джерело gate.com.ua

Сподобалася стаття? Поділіться їй з друзями!